fbpx

Bli kjent med vår webutvikler, Mykola!

Blogg

 Har du noen gang lurt på hvem som passer på at nettsiden din fungerer som den skal? Det er Mykola! Han startet i jobben som webdesigner her i Zocial i februar 2021. I dag jobber han som webutvikler, og har mesteparten av ansvaret for webutvikling, SEO og drift av kundenes nettsider.

Bakgrunn

Mykolas interesse for webdesign- og utvikling startet allerede da han bodde i hjemlandet, Ukraina. Det hele startet med en nysgjerrighet for datamaskiner, hvor han i det små begynte å programmere på hobbybasis.

– Jeg har hele tiden vært fascinert over hvordan datamaskiner generelt er modifisert og bygget opp, og hvordan programmering kan være med på å forbedre ens tankesett.

Etter hvert som interessen for faget og kunnskapen økte, startet han opp som gründer. Her tok han imot flere prosjekter for ulike bedrifters nettsider og nettbutikker.

– Den første nettsiden jeg kodet var i 2009. Jeg var selvlært, og jobbet egentlig med alt som var relatert til nettsider, både med front-end og back-end utvikling, innhold og drift.

Fant lykken i Norge

Selv med stabil jobb og god inntekt hjemme i Ukraina, valgte Mykola etter noen år å legge den trygge arbeidshverdagen på hylla til fordel for nye utfordringer.

Jeg så en dokumentar om Bergen, og falt hodestups for det jeg så. Fjordene, fjellene, Bryggen, alt. Så jeg bestemte meg for å flytte hit. Utenom det, hadde jeg ingen kjennskap til Norge.

I Bergen begynte han å studere «International Business» på NHH Norges Handelshøyskole. Ved siden av studiene tok han på seg flere deltidsjobber som kokk i noen av vennenes restauranter, mens på fritiden utforsket han fjell og stier i sin nye hjemby.

– Å være ute i naturen er noe jeg elsker, enten det er løping, gåturer eller skiturer. I år skal jeg faktisk løpe syv maraton, og jeg har også planer om å gå 7-fjellsturen i Bergen igjen ganske snart.

Mykola sammen med Zelenskyy. Her jobbet han som deltidskokk ved siden av studiene på NHH.

Utdannet innen UX-design

Da Mykola var ferdig med masteren i «International Business», gikk han over til å studere UX-design ved Noroff. Samtidig søkte han- og fikk jobb i Zocial.

For meg var det viktig å se an kvaliteten i produksjonen hos selskapene jeg søkte jobb i. Da jeg kom over Zocials stillingsannonse, så jeg med en gang at dette var prosjekter og kunder jeg ønsket å jobbe med.

Seksti prosent av arbeidsoppgavene til Mykola involverer utvikling av nettsider. Det vil si at han setter opp og koder nettsidedesign med brukervennlige løsninger for kundene. De resterende prosentene går til søkemotoroptimalisering og regelmessig drift av nettsidene.

– Målet er å lage såpass brukervennlige nettsider at kundene selv har mulighet til å endre dem ved behov. SEO var også noe av det første jeg lærte med da jeg begynte å jobbe med nettsider fordi jeg så potensialet og utfallet det kunne gi til kundene. På grunn av denne erfaringen, har jeg nå muligheten til å gi kundene våre førsteklasses veiledning.

I dag jobber Mykola vanligvis fra hjemmekontoret i Bergen. Selv om det kan være utfordrende iblant, er han veldig fornøyd med måten han nå kan kombinere fritid og jobb på.

 Mye av arbeidsdagen styrer jeg selv etter hvilke problemer som må løses, enten det er hverdag eller helg. Fordelen er at jeg får tilbringe masse tid med hunden min, og at jeg kan jobbe rett fra sofaen om jeg vil. Jeg er veldig fokusert når jeg jobber hjemmefra, og motiveres av å finne nye løsninger på utfordrende oppgaver.

Reiste til Polen for å hjelpe til under krigen

At Mykola har et motiverende pågangsmot er det ingen tvil om. Da blant annet krigen i Ukraina brøt ut, tok han flere grep for å hjelpe familie og venner i sikkerhet.

– Familien min bor veldig nær Kyiv, så det hele var en sjokkerende opplevelse for meg. Dagen etter at krigen brøt ut spurte broren min om jeg kunne hjelpe ham å få min gravide svigersøster og hennes to barn over til Norge. Jeg kastet meg på flyet til Polen neste dag.

Bilde fra Krakow med sikkerhetsvestene.

SEO kunnskaper kom til nytte

I Polen bodde Mykola sammen med sine barndomsvenner Anna og Andriy, som allerede hadde meldt seg som frivillige i krigen. Mens Mykola ventet på at svigersøsteren og barna skulle krysse grensen, fikk også han idéer om hvordan han kunne hjelpe til.

Ved å ta i bruk SEO kunnskapene mine og nettverket jeg hadde i Europa, bestemte jeg meg for å begynne å lete etter sikkerhetsutstyr som kunne sendes til Ukraina.

Det var ingen lett affære å finne slikt utstyr, legger Mykola til, og heller ikke få dem fraktet til Ukraina. Mykola brukte flere dager søkende. Etter hvert begynte flere frivillige å ta kontakt.

– Vi startet en innsamling for å kjøpe inn skuddsikre vester. Zocial ga oss en av de største donasjonene som gjorde at vi fikk tak i vester, termiske kameraer, droner og annet sikkerhetsutstyr. Det var en helt sinnsyk prosess, og jeg gikk ned 6 kilo på bare en uke fordi vi glemte å spise.

Driver fortsatt med frivillighetsarbeid

På vei tilbake til Norge, måtte de reise fra Polen til Tyskland, deretter ta ferje til Sverige, for så å komme hjem til Bergen.

– Familien til ekskonen min, lettere sagt min norske familie, hjalp til under hele prosessen, med alt fra logistikk av sikkerhetsutstyr, til å få svigersøsteren min, barna og katten i sikkerhet. Jeg er svært takknemlig for Trond, Liv, og Knut Ludvigsen, og ikke minst sjefen min Glenn Helge, som ikke bare lot meg få fri fra jobben, men som også har støttet meg gjennom hele prosessen.

Mykola driver den dag i dag fortsatt med frivillighetsarbeid. Han forteller at det veldig snart vil bli sendt en ny lastebil med sikkerhetsutstyr til Ukraina som vil sikre flere soldater ammunisjon.

5 kjappe med Mykola:

– Hva var det siste du googlet?

«Banksy art». Jeg liker gatekunst, og Banksy er en av de mest kjente kunstnerne på dette området. Jeg liker også den norske gatekunstneren JOY.

– Hvis du skulle beskrive deg selv med tre ord, hva ville det ha vært?

Eventyrlysten, nysgjerrig og hjelpsom.

– Hva får deg til å le?

Jeg er veldig glad i mørk humor og memes. Jeg har troen på at man kan bekjempe mye med latter.

– Hvilken sang ville du valgt under en karaokekveld?

Bursdagssangen! Fordi hver gang jeg skal synge noe må jeg google teksten 🙂 Så, jeg har mye erfaring med å synge den på karaoke.

– Nevn en ting du aldri ville gjort igjen?

Jeg angrer ikke på noe jeg har gjort, så det er ingenting jeg ikke ville ha gjort igjen. Men det er kanskje noe jeg burde tenkt på før jeg gjorde det. Jeg ville for eksempel ikke anbefalt å gå i en rød skiløype som nybegynner!