fbpx

Hvilke ferdigheter trenger du egentlig for å få jobb i 2022?

Blogg

Vi bestemte oss for å sjekke Finn.no og se hva arbeidsgivere innenfor vårt felt egentlig ser etter i 2022 og hvilke ferdigheter du bør få før du søker jobb. Vi analyserte litt over 200 stillingsannonser med titler som:

Det vi fant er en ganske urovekkende trend og litt urettferdig ovenfor søkere. 30% av alle stillingsannonsene for en bestemt stilling krever at søkerne har ferdigheter på et helt annet felt. Noen av dem krever ferdigheter fra 2+ forskjellige felt. Det absolutt verste var stillingsannonsene for «digital grafisk designer». Hva ville du forventet at en grafisk designer skulle gjort? I følge selskapet som har lagt denne annonsen:

 • Webdesign (webdesigner)
 • Innhold på sosiale medier (digital markedsfører)
 • Grafisk design (grafisk designer)
 • Fotografering (fotograf)
 • UI/UX-design (UI/UX-designer)

Det er vanvittige 5 stillinger som de vil at 1 person skal være ansvarlig for. Vi forstår når et selskap ønsker to nært beslektede ferdigheter, men å be noen om å gjøre jobben på hele avdelingen er ikke akseptabelt! Og de hadde til og med et ekstra felt «andre prosjekter». Sannsynligvis sette opp en webserver eller noe…

Jobber i etterspørsel

Her har vi laget en liste over jobbene som er etterspurt i Norge i 2022 og vil fortsette å bli etterspurt i 2023. Stort flertall av stillingene er i Oslo, men hvis du ikke er klar til å flytte til en stor og travel by, er det fortsatt mange muligheter rundt om i landet. De som er villige til å flytte til et nytt sted har en fordel.

Toppvalg for karrieren din:

 1. Full stack webutvikler
 2. Front-end webutvikler
 3. Digital markedsfører
 4. Webdesigner
 5. UX-designer
 6. Grafisk designer

En ting til. Mange selskaper leter etter ledende stillinger. Hva betyr det for en person som ønsker å lære nye ferdigheter og begynne å jobbe i feltet? Portefølje! Arbeid med porteføljen din og ha noen prosjekter klare til å vise når den tid kommer!

Full stack webutvikler

Det er en så stor etterspørsel etter full stack at det bare er umulig å ikke finne en jobb raskt. Og lønnen vil være 700 000,- i en lav ende, men nærmere 1 000 000,- merker med erfaring og i et større selskap (som i Oslo).

Ferdigheter:

 1. Grunnleggende front-end: HTML, CSS og JavaScript.
 2. Programmering: Java, PHP, Python eller Ruby
 3. Frontend-rammer: Angular JS, React, Vue
 4. Backend-rammer: Ruby on Rails, Django, CakePHP
 5. Databaser: MySQL
 6. Versjonskontroll: Git

Nå betyr det ikke at du må kjenne alle programmeringsspråk eller rammer fra listen. Du kan velge å bruke din egen bunke og jobbe med den. Det virker fornuftig at denne jobben betaler så mye, ikke sant?

Hvis du ønsker å få en bachelor i informatikk, er det helt fantastisk, men for å skaffe deg en jobb i feltet trenger du ikke å ha en formell utdannelse. Stor etterspørsel, husker du?

Hvor skal du begynne for å lære full stack webutvikling?

Først må du forstå at ikke alle kan være programmerere. Det handler ikke bare om kunnskap og ferdigheter, men også om hvordan hjernen din fungerer. Men hvis du er klar for utfordringer, her er veikartet:

  1. Start med CS50: CS50: Introduction to Computer Science.
   Det er et gratis kurs ved Harvard universitetet som vil gi deg en god forståelse for hva du meldte deg på.
  2. Fortsett med CS50’s Web Programming with Python and JavaScript
   Dette kurset fortsetter der CS50 sluttet og gir deg en bedre forståelse av programmering.

Avslutt med freeCodeCamp eller The Odin Project
Begge prosjektene er like gode og populære. Med freeCodeCamp må du gjøre 7 sertifiseringer, som vil være lik Full Stack sertifikatet:

  • Responsiv webdesign
  • JavaScript – algoritmer og datastrukturer
  • Front End Development Libraries
  • Data visualisering
  • APIer og mikrotjenester
  • Kvalitetssikring
  • Informasjonssikkerhet

Alt fra listen er helt gratis å studere. CS50 er edX og gir sine egne sertifikater mot ekstra gebyr, men det er ikke nødvendig siden Harvard gir deg sertifikatet ved fullføring uansett. Regn med å bruke minst 12 måneder på å studere hvis du har en heltidsjobb og ikke noe annet ansvar.

Front-end webutvikler

På samme måte som Full Stack, er det en stor etterspørsel etter Front End utviklere. Forvent å ha 600 000,- til 800 000,- per år avhengig av erfaring, selskap og by. Vi anbefaler denne stien hvis du føler at Full Stack er litt overveldende.

Ferdigheter:

 1. Grunnleggende front-end: HTML, CSS og JavaScript
 2. Frontend-rammer: Angular JS, React, Vue
 3. Databaser: MySQL
 4. Bonus: WordPress, UI/UX

Vel, I utgangspunktet ta bort Back End fra Full Stack, og du sikker igjen med Front End. Ikke la deg lure, det er mange ting å lære, og du vil bli overrasket over å oppdage noen aspekter selv ved en enkel CSS (Sass, bootstrap, Flexbox og responsiv design).

Hvor skal du begynne for å lære frontend-webutvikling?
Akkurat som med Full Stack webutvikler anbefaler vi deg å ta CS50 kursene for å få et grep om hvordan datamaskiner fungerer og logikk bak programmeringsspråk. Men disse 4 sertifikatene fra freeCodeCamp er en god start:

 • Responsivt webdesign
 • JavaScript – algoritmer og datastrukturer
 • Front End Devolopment Libraries
 • Datavisualisering

Hvor lang tid tar det å lære fra 0? Alt avhenger av hvor mye tid du har tilgjengelig og hvor dedikert du er. Tilbring noen timer hver dag. Det er bedre enn å bruke 12 timer en dag i uken. Men se på 6 til 12 måneder for å fullføre denne veien og få tilstrekkelig kunnskap mens du jobber med porteføljen. Begynn å søke på juniorstillinger når du føler deg trygg nok, men det betyr ikke at du må vite alt allerede.

Digital markedsfører

Som alle andre jobber i denne listen, krever det ikke en formell utdannelse, men åpenbart ser en god utdanning attraktiv ut for potensielle arbeidsgivere. Med mindre du har en kick-ass-portefølje som snakker mer enn noen universitetsdiplom. Du kan forvente å tjene 500 000,- til 700 000,- per år.

Ferdigheter:

Vi må bare si at dette settet med ferdigheter er ideelt, men det betyr ikke at du må være ekspert på hver enkelt av dem. Hvis du vil fokusere på å bli ekspert på en del av markedsføringen kan du kombinere:

 1. For annonsering: Google Ads, Google Analytics, SEO
 2. For sosiale medier: Annonsering på sosiale medier, Google Analytics, SEO
 3. Innholdsmarkedsføring: Innholdsmarkedsføring, SEO
 4. SEO: Verktøy som SEMrush eller Ahrefs, Google Analytics, SEO-teknikker.

Hvorfor la vi SEO overalt? Selv om du skriver den beste artikkelen om noe, vil du fortsatt at folk skal kunne finne det. Hvordan? SEO!

Hvor skal du begynne for å lære digital markedsføring?
Google. Ærlig talt så krever denne typen jobber at du behersker det eneste språket: Google! Hvis du ikke finner informasjon i utgangspunktet, hvordan kan du sikre at folk kan finne det du vil at de skal finne?

Bare for å forenkle ditt første søk, kan vi hjelpe deg med spørsmål du kan forske på for å få noen ferdigheter: «Google Analytics sertifiseringer», «Google Analytics Academy», «Ahrefs Academy».. Alle kursene for å lære de bestemte verktøyene er gratis.

Bruk 6 måneder på å lære og bygge porteføljen din, lek med forskjellige verktøy, få sertifiseringer og begynn å søke på jobber.

Webdesigner / webmaster

En av disse alt-i-ett-jobbene, hvis hoved kvalitet er å kunne fikse problemer med nettsider. Se på det slik: som webdesigner kan du endre jobben din til Front-end, digital markedsføring, UI/UX-design bare ved å lære noen få ekstra ferdigheter. Du har allerede en god base og forståelse for hvordan ting fungerer. Du kan forvente å tjene 500 000,- til 700 000,- per år.

Ferdigheter:

 • Grunnleggende Front-end: HTML, CSS og JavaScript
 • Databaser: MySQL
 • Forståelse for hvordan du konfiguerer nettstedet på hosting
 • Kunnskap om CMS (minst WordPress)
 • Kunnskap om netthandelsplattformer (som WooCommerce)
 • Grafisk redigeringsprogrammer (Adobe Photoshop, Sketch, Adobe XD)

Bonusferdigheter:

 • SEO
 • UI/UX
 • Responsivt og adaptivt design

Bonusferdigheter er viktige for å kunne bygge gode nettsider, ikke bare noen nettsider, men virkelig gode nettsider.

Hvor skal du begynne for å lære webdesign?
Hvis du har 0 forståelse for hvordan det fungerer:

 1. Gå til freeCodeCamp og gjør minst 2 sertifiseringer
  • Responsivt webdesign
  • JavaScript – algoritmer og datastrukturer
 2. Gjør derretter din egen research på hva SEO er, hvordan det fungerer og hvordan du gjør det.
 3. Deretter finner du ut mer om UX-design
 4. Neste trinn er å kjøpe den billigste hosting, skaffe et domene og sette opp en testside på WordPress.
 5. Bygg en nettside.

Vi inkluderte ingen spesielle kurs/sertifikater om SEO og UX siden vi tror det er rikelig med gratis informasjon tilgengelig på nett på begge emnene. Den største ferdigheten du kan få er å søke på Google. Hvis du vet hvordan du gjør det, kan du finne nesten alt du trenger.

Her er sjekklisten for hvordan nettsiden din skal være til slutt:

 • Responsiv og adaptiv design. Sjekk hvordan det ser ut på stor stasjonær skjerm, mindre bærbar skjerm, nettbrett og liten og stor mobilskjerm.
 • Unikt og attraktivt design. Hvis du bruker ferdiglagde tema, skal det se helt annerledes ut enn det så ut da du begynte med det.
 • SEO optimalisert for lange søketermer, med lav konkurranse.
 • Lett å bruke når det gjelder UX. Nettsiden bør bruke beste UX-praksis.

Forvent å bruke minst 6-12 måneder på å lære denne ferdigheten. Bygg din egen portefølje og bygg en historie rundt den.

UX designer

Selv om det alltid har vært et veldig viktig felt, kommer den høye etterspørselen etter en UX designer fremdeles til å være høy i årene som kommer (det har allerede vokst betydelig i 2022). Absolutt noe å vurdere å lære om eller som en bonusferdighet for de andre stillingene vi allerede har skrevet om. Lønn fra 550 000,- til 800 000,- avhengig av beliggenhet og type selskap du jobber for. Formell utdanning er et stort pluss.

Ferdigheter:

 1. Design thinking:
  • Empathise – med kundene
  • Define – kundenes behov, deres problem og innsikt
  • Ideate – ved å utfordre forutsetninger og lage ideer for inovative løsninger
  • Prototype – for å lage løsninger
  • Test – Løsninger
 2. Programvare: Adobe XD, Sketch, Figma, Photoshop
 3. Verktøy: FlowMapp, InVision Studio

I motsettning til andre fagområdet handler UX mye om research før du faktisk gjør noe. Så vær klar til å gjøre mange kjedelige ting i begynnelsen for å samle nok bevis(erfaring?) til å bygge et flott produkt. Wireframing og brukervennlighets testing kommer etter research.

Hvor skal du begynne for å lære UX design?

 1. Les boken «Don’t make me think»
 2. Begynn å lese Nielsen Norman Groups blogg https://www.nngroup.com/articles/
 3. Ta Google UX Design Certificate

Et annet alternativ, som også er litt dyrt, er en 1 års studie (eller 2 år på deltid) ved Noroff. Men her må du forvente å betale 76 000,- for nettstudier og 120 000,- for å studere på skole i Oslo.

Også her må du forvente å bruke rundt 12 måneder for å bygge porteføljen din.

Grafisk design

For tiden et felt med mindre etterspørsel i seg selv siden så mange selskaper leter etter en slags kombinasjon av grafisk designer og noe annet. Men likevel et godt alternativ å se nærmere på, spesielt for mennesker med kreativt sinn. Her kan du forvente en lønn på 500 000,- til 650 000,- per år.

Ferdigheter:

 1. Adobe Creative Cloud-produkter (Illustrator, Indesign, Photoshop, XD)
 2. Godt øye for typografi
 3. Grunnleggende forståelse av HTML, WordPress (eller andre populære CMS)
 4. UI/UX er en bonus
 5. Kreativitet og gode kommunikasjonsevner

Selv om Grafisk design handler mer om visuell representasjon av kreativiteten din, krever denne stillingen at du kan det grunnleggende om andre jobber. Når du jobber for en norsk bedrift, kan du også bli ansvarlig for sosiale mediekanaler eller oppdateringer av nettsider. Selv om en formell utdanning er viktig, men ikke nødvendig, er det definitivt verdt å ha en god portefølje å vise til når du søker jobb.

Hvor skal du begynne for å lære Grafisk design?

 1. Ønsker du å ta en formell utdanning finner du det her:
  • Bachelor i Grafisk design på Høyskolen Kristiania eller NTNU
  • Mer generell Bachelor i design ved UiB
  • Høyere fagskolegrad i Grafisk design på Noroff.
 2. Hvis du foretrekker å lære selv er det mange kurs å velge mellom på: Skillshare, Udemy, Coursera, YouTube. Som en god start kan du sjekke dette kurset: https://www.coursera.org/specializations/graphic-design

Husk at mange bruker 3 år på å studere Grafisk design på skolen, så hvis du velger et 20-timers kurs er det kanskje ikke nok til å få betydelig kunnskap og en jobb. En annen ting du må huske er å begynne å jobbe med porteføljen din så snart du får kjennskap til de forskjellige programvarene for Grafisk design. Du kan enten lage prosjekter for deg selv eller begynne å gjøre små jobber som frilanser. Du må vertfall jobbe med porteføljen hele tiden.

Totalt sett er alle disse jobbene etterspurt i markedet akkurat nå. Samtidig krever det ikke en formell utdannelse. Det viktigste er å lære nye ferdigheter regelmessig, litt hver dag. Lykke til!

Om forfatterne:

Mykola Blokhin ble ansatt som webdesigner/utvikler hos Zocial februar 2021. Han jobber hovedsakelig med utvikling av WordPress nettsider. Han er ansvarlig for å fikse tekniske problemer på frontend og backend i tillegg til at han jobber med SEO.
Mykola har lang erfaring innenfor flere felt i digital markedsføring og webutvikling. Han driver også på å studere UX design hos Noroff.

Eline Naley er spesialisert innenfor Facebook, Instagram og Google Adwords annonsering. Hun startet i Zocial i 2019 som digital markedsfører. I dag har hun ansvar for oppsett, drift og rapportering av de fleste sosial medie kampanjer og Google Ads kampanjer for våre kunder.