Det er lenge siden video brøt ut som den ledende trenden innen digital markedsføring. I over ett ti-år nå har video vært en essensiell del av markedsføringsstrategiene, og like lenge har video vært den mest økende trenden.
Hvordan har markedet respondert og utviklet seg i takt med trendene?
WYZOWL har siden 2015 gjennomført en markedsundersøkelse gjort mot forbrukere og markedsførere. Kort fortalt er video fremdeles kongen på haugen innen digital markedsføring. 2021 tallene viser at videomarkedsføring fortsetter å være en populær trend både blant markedsførere, men også forbrukere.
Siden 2018 har tiden forbrukere konsumerer video på nett omtrent doblet seg, man kan trygt si det er et stort marked for videomarkedsføring på nett.
Kanskje et av de viktigste detaljene vi får av rapporten er at forbrukere bruker video på nett i alle ledd av brukeropplevelsen. Alt fra undersøkelse av selskaper eller merker, sammenligning og kjøp, til oppfølging og for å lære mer om produkter/merkevarer.
Hva er nøkkeltallene for disse påstandene? Vi ser først på hva forbrukeren sier.
- Folk elsker å lære nye ting, derfor er videoer som forklarer og driver opplæring veldig populære. 96% av de spurte hadde sett en «tutorial» eller «explainer» video for lære mer om et produkt eller en tjeneste.
- 88% av de spurte sier de har blitt overbevist om å kjøpe et produkt eller en tjeneste ved å se en video om merkevaren.
- 78% av de spurte sier de har blitt overbevist om å laste ned eller kjøpe en app etter å ha sett en video.
Dette er en god pekepinn på hvorfor video har doblet seg. Folk søker på nett for å lære mer om produkter, lære seg å bruke produkter eller gjøre research om produkter og /eller merkevarer. Spørsmålet er hvor blir nettvideoen sett?
Det er ingen overraskelse at YouTube er på toppen. Hele 88% av alle spurte sier at YouTube er den foretrukne plattformen, både for annonser, men også for å konsumere innhold. Deretter følger B2B (business to business) plattformen LinkedIn, der en stor del av videoene er opplæring og brand awareness.
Instagram og Facebook video deler en ganske lik andel. Detaljhandelen er nok veldig godt representert i disse plattformene og det er nok derfor de fremdeles blir brukt en god del. Den store overraskelsen kommer med TikTok. En plattform som kun har vært offentlig siden 2021 og har tatt verden med storm, riktig nok følger videomarkedsføring tett etter. Over 30% av markedsførere planlegger å bruke TikTok som en del av strategien til kundene sine i 2022. TikTok passerte 1 milliard månedlige brukere på veldig kort tid, og 60% av brukermassen er mellom 10 og 30 år. (kilde).
De neste tallene her er veldig interessante og handler om hva folk tror de lærer mest av om de skal undersøke et produkt eller en tjeneste.
- 73% ønsker å se en kort video
- 11% ønsker å lese seg opp på en artikkel
- 4% ønsket å bruke en infographic
- 3% ville laste ned eller lese en manual
- 3% ønsket seg ett webinar eller en pitch
- 3% ønsket at en selger skulle ta kontakt
Dette viser også at majoriteten mener de selv lærer mer av en kort video, noe som forklarer hvorfor hele 96% har brukt video for å lære mer om produkter og tjenester.
19 timer er gjennomsnittlig tid en person bruker på å se videoer på nett ukentlig i 2021, en økning på 8 ½ time siden 2018. Det vil si det har vært en økning på 44% på kun 4 år og et veldig viktig moment å ta med seg. Dette er bare noen få nøkkeltall om hvorfor video dominerer og vil fortsette å dominere markedsføring på nett i fremtiden.
Sist men ikke minst så er det fire ganger så stor sjanse for at noen deler innhold med video, enn f.eks. tekst og bilder. Dette gjelder alt fra Sosiale Medier, til blogg / artikler og produktsider.
Det vi kan se ut ifra tallene er at kundene nå mer enn før ønsker å se videoinnhold på nett, og videomarkedsføring er med på å spille en rolle i alt fra research til kjøp og bruk av produktet i etterkant.
Tips og triks til strategier
Vi merker veldig godt disse trendene i Zocial. Flere og flere kunder ser verdien av film på sosiale medier. En strategi vi i Zocial bruker er en helhetlig tilnærming til videostrategi. Alle kan lage en video, betale Facebook noen kroner å få ut ett innlegg, men å tilpasse videomarkedsføringen til bedriftens helhetlige profil er langt vanskeligere – det kan vi.
Ett godt tips til deg som ønsker å lage video til sosiale medier er å undersøke hva de forskjellige plattformene ønsker og hva de krever. For eksempel videodimensjoner:
- Med Facebook og Instagram kan du velge mellom 1080×1080 (1:1) eller 1080×1350 (4:5) hvor sistnevnte er vertikalt.
- LinkedIn ønsker kun 1080×1080
- Snapchat og TikTok ønsker 1080×1920
- YouTube og Vimeo ønsker kun 1920×1080 (HD) og opp til 3840×2160 (4K)
- Med webinarer velger du selv, Zocial anbefaling er å bruke 16:9.
I tillegg bør du ta høyde for videolengde på de forskjellige tjenestene, merk at disse endres stadig vekk og det er viktig å holde seg oppdatert på hvilke ønsker plattformene har til enhver tid. I Zocial har vi en tommelfingerregel for annonsering, som enkelt deler tjenestene inn i tre grupper:
- Korte videoer 15 til 30 sekunder: Snapchat, Instagram, TikTok
- Medium lenge videoer 15 til 60 sekunder: Facebook og LinkedIn
- Lange videoer: YouTube og Vimeo
Det siste man bør ha i tankene er at klippingene vil være ulik på hver tjeneste/produkt, og målgruppen din. Lurer du på hvordan du bør klippe akkurat din video? Fortvil ikke, søk inspirasjon fra liknende annonser til den du ønsker å lage.
Vår strategi
I Zocial vil du få en video tilpasset de sosiale mediene du er representert i, med din bedriftsprofil tilpasset målgruppe og hva du ønsker å oppnå av resultater. Dette krever god kjennskap til markedet, god kjennskap til de forskjellige plattformene og ikke minst god håndtering av alle dataene som er tilgjengelig for oss.
Vår strategi er derfor å sørge for alltid å være oppdatert til nyeste retningslinjene for plattformene og implementere dette i videomarkedsføringen til kundene våre. Rent praktisk betyr det at vi alltid vet hvor mange sekunder videoene bør vær, hvordan de bør klippes og hvilket format en video skal være i, for å nå best mulig ut til målgruppen.
Om forfatteren:
Tor-Martin Trongmo ble ansatt som medieprodusent hos Zocial januar 2022. Han er hovedsaklig ansvarlig for all produksjon av annonsemateriell, som innebærer filmproduksjon, animasjon, foto og redigering.
Tor-Martin har lang erfaring innen markedsføring og videoproduksjon, samt utdanning i videomarkedsføring fra Noroff Høyskole.